Från en liten gård i Norra Bohuslän

AngoraGarnet är ett familjeföretag som ägs av Pernille Silfverberg och drivs från gården Rörmyr belägen i Norra Bohuslän. Allt började med en angorakanin som hette Angus.

Våra ungefär 250 angorakaniner på gården är hjärtat av vår verksamhet och av deras ull producerar vi angoragarn av hög kvalitet och stickbeskrivningar med materialsatser i form av färdiga stickpaket. Både till vårt egna Silfverberg Design i enkelt och elegant design, men sedan 2014 även det världskända kulturarvet Bohus Stickning i återskapade modeller efter original.

Kollektionen
Bohus Stickning

En översikt över alla designs

Marie i Bohus Stickning “Capri” jumper med runt ok, fotograf: Karin Björk

Bohus Stickning

Återskapade modeller efter original Bohus Stickning

Bohus Stickning var högsta mode under 1950-talet, men började som nödhjälpsarbete åt stenhuggarfamiljer i Bohuslän. Idag stickas Bohus Stickning av stickintresserade över hela världen.

På uppdrag av Bohusläns museum har Solveig Gustafsson under 15 år tagit fram stickpaket till återskapade modeller av Bohus Stickning. Mönsterdiagram och stickade plagg från museisamlingar har studerats noga och så långt möjligt i samråd med originalens designers. Varje mönster är ett eget pussel — uppstickade modeller kan vara motsägelsefulla och mönstergarner nog så nyckfulla att färga in så de blir precis likadana originalgarner. 

2014 fick Pernille Silfverberg, ägare av AngoraGarnet, förtroendet att fortsätta uppdraget med att ta fram stickpaket för Bohus Stickning efter Solveig Gustafsson. Ett uppdrag vi tagit oss an med största vördnad för det levande kulturarv som Bohus Stickning är.

Kulturarvet Bohus Stickning

Stenhuggarindustrin i Bohuslän hade sin höjdpunkt 1929 med upp emot 7000 arbetare, för att nästan fullständigt gå omkull under depressionen på 1930-talet. Det var så Bohus Stickning började — som nödhjälpsarbete åt kvinnor i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten.

Bohus Stickning var verksamt från 1939 till 1969 och grundades av Emma Jacobsson, Landshövdingens hustru. Hon, tillsammans med andra mönsterskapare för Bohus Stickning designade vackra, mönstrade klädesplagg i angora och lammull som stickades upp för hand av kvinnor i stenhuggarfamiljer. Det blev med tiden en världsomspännande succé. 

Marie i Bohus Stickning “Röda Randen” kofta med helmönstrad front, fotograf: Karin Björk

Lillasyster Randi i en tröja stickad i ett angora-merinogarn med 25% angoraull, fotograf: Karin Björk

Nyheter

Prislista för Bohus Stickning

Gällande prislista till stickpaket i Bohus Stickning Uppdaterad med några små ändringar 3. april 2024, kl. 07:09 Bohus Stickning Capri trekantsjal, fotograf: Karin Björk

Bohusfestivalens tredje år 2023 i film

Tack för fina dagar i Strömstad på Bohusfestivalen 2023! https://youtu.be/EPNPKWfts1E?si=SXdrN_oI3PU0zswr Torsdag 8. september: “Igår klipptes bandet och Bohusfestivalen var igång! Idag finns det bland annat flera spännande kurser att ta del av på Kulturhuset Skagerack.” https://youtu.be/-pK8QXipDC4?si=uGtlU90DtgXcPmv6 Fredag 9. september: “Tack

Från knop & stick, till aviga & räta

Vår historia, berättat av äldsta dottern Elisa Silfverberg Utgaard:
Pernille Silfverberg har ägnat sig åt stickning sedan hon som barn lärde sig sticka av sin mor, men hon är sjöman först och främst. Hon och hennes man, Gunnar, möttes

Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om Bohus Stickning, vår eventkalender och andra nyheter »