Bohus Stickning
Bohus Stickning var verksamt från 1939 till 1969 och började som nödhjälpsarbete i de krisdrabbade, bohuslänska stenhuggardistrikten under depressionen. Det var Emma Jacobsson, Landshövdingens hustru, som grundade föreningen 1939. Klädesplagg i angora och lammull, som designades av Emma Jacobsson och andra designers för Bohus Stickning, stickades för hand av kvinnor i stenhuggarfamiljer och blev en världsomspännande succé.
1999 började arbetet att återskapa och framtaga stickpaket efter originala mönster och modeller på uppdrag av Bohusläns museum. Bohus Sticknings vackra mönster hänför stickintresserade över hela världen än idag.
Bohus Sticknings historia
Historien om Bohus Stickning, som började som nödhjälpsarbete och utvecklades till textil design av yppersta klass, har berättats många gånger i publikationer, media och utställningar. I alla sammanhang framhålls Emma Jacobsson som den klart lysande stjärnan – Bohus Sticknings upphov och drivkraft.
Emma var österikisk judinna, botanist och konsthistoriker och det var under studietiden i Berlin som hon träffade sin blivande man, filosofistuderanden Malte Jacobsson, sedermera landshövding i Göteborgs och Bohus län. Som landshövdingens fru fick Emma ge upp sin akademiska karriär och ägna sig åt sysslor av mer representativ art. Hennes vetenskapliga och estetiska intressen fanns naturligtvis ändå kvar och underhölls i omgänget med vännerna Estrid Ericsson – Svenskt Tenns grundare, arkitekten Josef Frank, atomfysikern Lise Meitner och konstnärer som Tor och Vera Bjurström m.fl. Men det var i hennes egenskap av landshövdingens fru som två kvinnor, Augusta Teng och Helga Karlsson från Fågelviken på Härnäset i Bohuslän, kom till henne i 1936 för att höra om hon kunde ordna med något avlönat hemarbete för stenhuggarhustrurna i länet. Stor arbetslöshet rådde bland stenhuggarna och familjerna led nöd.
Emma ville hjälpa och Clara Cavallin, rektor och god vän till Emma, ordnade kurser. Man prövade sig fram med olika slags hemtillverkning: dockor, juldekorationer och mindre stickade plagg. Det var med stickningen man sökte sig vidare och hösten 1939 bildades föreningen Bohus Stickning u.p.a. och en styrelse utsågs. Nu anordnades Stickkurser i Fågelviken, Brodalen, Heestrand m. fl. ställen i mellersta och norra Bohuslän. Ombud utsågs som skullle utgöra länk mellan stickorskorna och Bohus Sticknings central som var inrättat på landshövdingeresidenset i Göteborg.
Emma Jacobsson själv och hennes vänner Vera Bjurström och Anna-Lisa Mannheimer Lunn komponerade stickmönstren. Emma gav mönstren kultiverade och poetiska namn. Det var dessa mönster, genom sin skönhet och originalitet, tillika kvaliteten på material och arbete, som gjorde att Bohus Stickning nu i början 1940-talet blev uppmärksammat och efterfrågat.
Text: Viveka Overland, Bohusläns museum
Design
Det fanns ingen bohuslänsk sticktradition att bygga på när Bohus Stickning grundades 1939, utan helt nya mönster skapades. Emma Jacobsson, landshövding Malte Jacobssons maka och Bohus Sticknings grundare, var själv en skicklig designer men anlitade också flera professionella mönsterkonstnärer: Vera Bjurström, Anna-Lisa Mannheimer Lunn, Ulla E:son Bodin, Karin Ivarsson, Annika Malmström-Bladini och Kerstin Olsson.
Försäljning av hemstickade plagg i exklusivt design av högsta kvalitet, många plagg i angoragarn, var kännetecknet och framgången med Bohus Stickning.
I Bohusläns museums samlingar finns drygt hundratalet plagg samt många mönsterprov. Ett urval originalplagg visas i museets permanenta utställning.
Många kändisar syntes bära Bohus Stickning: Förutom Grace Kelly i “Rimfrost” även Eartha Kit, amerikansk sångerska och skådespelerska, som under ett Stockholmsbesök på 1960-talet fotograferades i ”Crevetten”.
Det finns många förtjusande historier om Bohus Stickning. Evy Erixon, butiksföreståndare för Bohus Stickning 1959 – 1969, berättar i en intervju om då Ingrid Berman fick “Vinterdis” i gåva av sin man, Lasse Smith:
“Jag minns när hon stod utanför länge och tittade på en jumper, och några dagar efter så kommer hennes man, Lasse Smith in, och min vana trogen så låtsades jag aldrig känna igen kändisarna, utan han tittade på den jumper som Ingrid hade tittat på, och när han hade gjort sitt val så går han mot dörren och säger “Skicka den till mig med en räkning”. “Jajamensan”, sa jag, “det ska jag gärna göra om jag bara visste vem mig var”. Han skyndade sig tillbaka och bad om ursäkt och presenterade sig.”
– från filmen ”Stickspåret” av Kjell Andersson, 2004.
Återskapandet av Bohus Stickning
1999 började ett nytt kapitel i Bohus Sticknings historia när Solveig Gustafsson tillsammans med Bohusläns Museum och designers för Bohus Stickning, Karin Ivarsson och Kerstin Olsson, återskapade en kollektion av Gröna Ängen med Ingrid Mestertons medgivande, dotter till Emma Jacobsson. Då Bohusläns museum grundades 1977, samma år som Emma Jacobssons bortgång, förärades museet en stor samling Bohus Stickning.
Under 15 år återskapade Solveig Gustafsson 51 Bohus Stickning mönster och ungefär 175 modeller.
Historien om hur Pernille Silfverberg fick överta återskapandet av Bohus Stickning efter Solveig Gustafsson skiljer sig något beroende på vem du frågar.
Det blev allt svårare för Solveig att få tag på angoragarn till Bohus Stickning och hon letade efter en efterträdare.
Pernille hade på dåvarande tidspunkt Nordens största angorakaningård och producerade angoragarn till eget Silfverberg Design.
Solveig Gustafsson noterade sig att garnerna var perfekta för Bohus Stickning. När Pernille genom spinneriet fick kontakt med Solveig Gustafsson för att hon ville börja handfärga garner, avslöjade Solveig att de letade efter någon som kunde överta återskapandet av Bohus Stickning.
Så började ännu ett nytt kapitel i Bohus Sticknings historia.
Samma spinneri som under Solveigs tid som återskapare, spinner idag garner till Bohus Stickning för AngoraGarnet. Återskapandet av nya designs sker i samråd med Bohus Stickning designers och Solveig Gustafsson, i samarbete med Bohusläns museum.
Arbetet att återskapa Bohus Stickning är stort och lite av ett detektivarbete, ett pussel med många pusselbitar som inte alltid passar ihop. Det kunde skilja sig mycket mellan uppstickade modeller. Varje design har sin historia och är sitt eget pussel. De är inte bara vackra smycken att bära och hänföras av, de är del av ett bohuslänskt kulturarv som hålls levande av stickintresserade världen över.
Text: Elisa Silfverberg Utgaard
Ett privilegium att sticka Bohus Stickning
Stickentusiaster över hela världen stickar idag Bohus Stickning. Det ligger många timmars arbete bakom återskapandet av modeller och framtagandet av stickpaket för Bohus Stickning. AngoraGarnet står för varje steg i processen, från kaninuppfödning till färdigt stickpaket.
Att sticka Bohus Stickning är en övning i tålamod, men glädjen och stoltheten över att ha ditt färdigstickade plagg i händerna går inte att beskriva.
Du hittar alla stickpaket till återskapade modeller i e-butiken.