Om oss på Rörmyr

AngoraGarnet ägs av Pernille Silfverberg som tillsammans med sin man, Gunnar S. Utgaard, driver verksamheten från gården Rörmyr i Norra Bohuslän.

Pernille från Danmark och Gunnar från Norge, möttes på det norska segelfartyget Christian Radich och seglade båda i många år på skandinaviska segelfartyg innan Pernille började avla upp angorakaniner och ägna sig åt stickning för tjugofem år sedan.

AngoraGarnet började med en angorakanin som hette Angus. Våra idag drygt 250 angorakaniner på gården är hjärtat av vår verksamhet och av deras ull spinner vi garn genom familjeägda Henrichsens spinneri i Danmark ─ både till vårt Silfverberg Design och till det bohuslänska kulturarvet Bohus Stickning som vi framtagit stickpaket åt sedan 2014.

Till stickpaket i Bohus Stickning handfärgar vi garner efter originala mönster och mönsterritningar i samförstånd med Bohusläns museum.

Pernille klipper varje kanins ull för hand och vi låter spinna enbart förstklassig ull som varit i våra händer varje steg på vägen till spinneriet. Bakom varje återskapad nyhet i Bohus Stickning ligger ett stort detektivarbete och stor vördnad för det kulturarv vi bär vidare.

Med ett stickpaket från AngoraGarnet har du många timmars nöje framför dig. Angora håller dig länge och är med lite omsorg vackert i många år.

Garner och stickpaket hittar du i AngoraGarnets e-butik och i vår butik Skattkistan i skärgårdsidyllen Strömstad.

Du är varmt välkommen.

Pernille Silfverberg klipper rygg- och sidoullen på en brun angorakanin som sitter i knät.
Pernille & Gunnar i kaninstallet, fotograf: Karin Björk

På gården

Angorakaninen får sitta i knät och det kan kännas skönt att lägga sig tryggt under armen under tiden ullen klipps. Det försiggår i fridfull tystnad och kaninen klipps i två omgångar för att det inte ska bli en för stor omställning för den: Först klipps ryggullen som ägnar sig till att spinnas garn av, så får kaninen sitta några veckor med magullen kvar innan den också klipps. Magullen kan ha tovningstendens eftersom att den har en annan struktur än ryggullen, och sorteras som "andra klass". Fotograf: Karin Björk

Ullklippning av en angorakanin

Under Öppet hus i kaninstallet visade vi hur vi klipper en angorakanins ull och sorterar ullen under tiden. Pernille hade fullt upp i gårdsbutiken.

Hur vi klipper våra kaniners angoraull och allt om våra angorakaniner kan du läsa om under “Vår garnproduktion“.

Fotograf: Karin Björk
I en lägenhet på gården, "Leiligheten". hittade du "Barnens café" under "Öppet hus i kaninstallet" september 2018, då fotot togs. Fotograf: Karin Björk
"Leiligheten".
En liten kaninunge visas fram under Öppet hus i kaninstallet, som ännu inte öppnat ögonen än. Fotograf: Karin Björk
När angorakaninen får ungar, plockar hon sig och bygger ett rede av halm och sin egna ull, så att kaninungarna ligger undangömda varmt och tryggt. Fotograf: Karin Björk
Pernille visar hur kaninerna bor i kaninstallet på gården. Alla kaninerna får egna namn, som vi i familjen och våra två anställda på gården brukar bidra med att hitta på. Varje kanin har sin egen personlighet; några är väldigt nyfikna och vill gärna kela, andra är måna om att få ha sitt hem ifred. Fotograf: Karin Björk
Pernille & yngsta dottern Randi, tillsammans med skeppskatten Lucy, som är den keligaste av alla katterna på gården och mor och mormor till dem allihop. Fotograf: Karin Björk

Rörmyrs många djur

På gården hittar du förutom våra många angorakaniner också några katter; Lucy, Nala, Gøjser (Gojsa), Hasse (Hasse-Basseman), Dumle & Fanta (Fantis). Du hittade förr även en skara busiga mohairgetter och de mycket lugnare gutefåren vi hade i många år, som gick tillsammans med gårdens ponnyer. Hälsade dig välkommen till gården gjorde våra ankor och hönsen som sprang fritt om dagarna och grävde runt i strö från kaninerna.

Två något leriga ponnyer och Gunnar som bränner torrt gräs på våren. Fotograf: Elisa Silfverberg Utgaard
Gotlandsrusset Paloma. Fotograf: Elisa Silfverberg Utgaard