Vårt garn
Garnerna du hittar i AngoraGarnets e-butik och i Skattkistan till stickpaket i Bohus Stickning och Silfverberg Design är etiskt producerade. Till våra angora-/merinogarner i 50% angoraull och 50% merinoull kommer angoraullen från våra egna angorakaniner som vi klipper för hand med en enkel liten ullsax. Angoraullen går genom våra händer och sorteras i första klass, som används till att spinna garn, och andra klass, som ämnar sig till tovade produkter, under tiden angorakaninen klipps. På så vis kan vi säkerställa högsta kvalitet på vårt garn i angora-/merinoull.
Merinoullen i våra garner är noga utvald lammull från gårdar i Nya Zeeländ som är mulesingfri, det vill säga att de på dessa gårdar inte brukar sig av ingreppet mulesing på sina får. Vi får merinoullen genom Henrichsens Uldspinderi i Skive, Danmark, samma spinneri som spunnit ull för stickpaket till återskapat Bohus Stickning även innan Pernille Silfverberg tog över, då Solveig Gustafsson arbetade med att återskapa modeller i Bohus Stickning och ta fram stickpaket till dessa.
Garner till Bohus Stickning färgas in för hand av Pernille Silfverberg hemma på gården. Du kan vara säker på att garnerna i just ditt stickpaket alla färgats in mycket noga efter originala garner till Bohus Stickning, och att vi har stått böjda över garnerna i dagsljus för att jämföra dem noga innan de godkänts.
Angoragarnets mjuka och fjäderlätta struktur gör stickade plagg i angora vackra och eleganta, med mjukt fall. Det var då Bohus Stickning började designa plagg i angoragarn att Bohus Stickning utvecklades till en världssuccé och blev högsta modet i USA på 50- och 60 talet.
Ullklippning
Till garn använder vi enbart noggrant utvald förstklassig angoraull.
Det är väldigt viktigt för kaninens trivsel att ullen klipps var tredje månad. Då är ullfibrerna ungefär 7 cm långa och ägnar sig till att spinnas garn av.
“Första klass” klassas den ull som klipps från kaninens rygg och sidor, och som har riktig längd, 7 cm. Kaninen måste vara 6-8 månader gammal innan ullen kan klassas som första klass, individuellt från kanin till kanin.
Ull från ungdjur har tendens att tova sig. Denna ungdjursull används då istället till framställning av tovade produkter. Även magull ägnar sig till det.
AngoraGarnets kaniner klipper vi i två steg: Först klipper vi den finare ullen på rygg och sidor. Kaninen får sedan behålla magullen i några veckor innan vi klipper även den. Anledningen till att vi väntar med att klippa magullen är att det kan vara en stor omställning för kaninen att klippa all ull på en gång.
Våra angorakaniner klipps av Pernille Silfverberg för hand, med en speciellt ägnad sax för ullklippning. Det är en behaglig, stillsam och stressfri stund för kaninen.
Pernille börjar med att borsta kaninen med en ullborste och skapa en mittbena längs kaninens ryggrad. Så klipper hon ner längs sidorna, tills det punkt då ullens struktur förändras, det som vi refererar till som “andra klassens” magull.
Vi är noggranna med att inte klippa dubbelt i ullfibrerna, det vill säga klippa i ull vi redan klippt. Då säkrar vi oss att enbart långa ullfibrer spinns med i vårt garn och undviker ett dammigt garn. All ull går genom våra händer under klippningsprocessen och ull som inte håller måttet sorteras bort, innan det packas i säckar till spinneriet. På så vis säkrar vi oss bra kvalitet och att enbart första klass’ ull med silkeslen struktur och långa fibrer går till spinneriet och spinns till garn. Det är enbart för att vi väljer att klippa ullen för hand som vi kan säkerställa denna kvalitet.
Under alla år sedan vi började låta spinna garn på spinneri av vår egen angoraull 2013, har vi haft endast 7% svinn efter varje omgång spunnet garn. Jämfört normalt beräknad 10-30% svinnprocent under spinningsprocessen, håller vår ull mycket hög kvalitet.
Att vi bara har 7% svinn kan tillskrivas vår noggrannhet i varje steg av processen och på ett nära och gott samarbete med spinneriet.
Henrichsens Uldspinderi
AngoraGarnet har i alla år låtit sin angoraull spinna på Henrichsens Uldspinderi i Skive, Danmark.
Henrichsens Uldspinderi är ett familjeägt spinneri som har drivits av familjen Henrichsen genom fem generationer sedan 1885. Spinneriet är placerat mitt i centrala Skive. Det är beundransvärt hur spinneriet har lyckats anpassa sig på den begränsade ytan spinneriet disponerar och genom alla år lyckats leverera högkvalitativt garn, ensartat, jämnt och fint spunnet, parti efter parti, år efter år. Det har hänt att en kund som köpt stickpaket med ullgarn från Henrichsens Uldspinderi av Solveig Gustafsson år 2000, har saknat lite naturgrått garn och fått garn av AngoraGarnet spunnet av Henrichsens Uldspinderi 20 år senare som blivit perfekt i både nyans, melering och struktur. Det är verkligen anmärkningsvärt och vi är så tacksamma och fulla av uppskattning för att detta lilla spinneri ställer sig så välvilliga och hjälpsamma i alla frågor om vårt garn spunnit till Bohus Stickning.
Henrichsens Uldspinderi har specialiserat sig på just handarbetsgarner till vävning, hand- och maskinstickning alltid i 100% naturfiber av högsta kvalitet. Spinneriet är certifierat och miljögodkändt och alltid noggranna med var ullen kommer från. Det ställs höga krav på spinneriets leverantörer av naturfiber både vad gäller djurvälfärd och kvalitet på ullen.
Det är Henrichsens Uldspinderi Solveig Gustafsson har haft samarbete med och införskaffat garn av sedan 1999 till stickpaket i Bohus Stickning. Att vi använt samma spinneri är en av de sammanfallande omständigheterna som gjorde det så perfekt att just Pernille Silfverberg tog över det återskapande arbetet med Bohus Stickning 2014, då Solveig och hennes man Lars-Erik valde att sluta med detta arbete.
Garnfärgning
Bottenfärger till Bohus Stickning låter vi färga in på spinneriet, som vi har ett noga samarbete med. Vid framtagandet av bottenfärger i det återskapande arbetet, färgar Pernille först in bottenfärgen utifrån ursprungligt Bohus Stickning-design för hand, varefter spinneriet kan börja ta fram ett eget färgrecept på spinneriet för samma färg.
Alla mönstergarner, förutom de som ingår som bottenfärger i andra modeller, färgar Pernille in för hand i köket hemma på gården. Till varje stickpaket till en design har alla garner färgats in efter en metod vi har tagit fram utifrån originalgarner till designen. Under Bohus Sticknings verksamma år kunde garnerna skilja sig något även med samma färgnummer till samma design. Infärgning av garner är en konst och involverar precision och noggrannhet, precis som all kemi. Det händer att färgpulver vi använt tidigare när vi tagit fram garner åt Bohus Stickning ändras, och då måste vi pröva oss fram på nytt.
Vid handfärgning bringas angoragarnet sakta upp till temperaturer runt 80-90 och låts svalna i vattnet efteråt. Garn av naturfibrer så som angora och lammull tål höga temperatur under förutsättning att det inte utsätts för några dramatiska temperaturförändringar.
Att återskapa modeller till Bohus Stickning är ett detektivarbete och ett pussel, som kan ta lång tid och är ett omständligt arbete. För att kunna ta fram en stickbeskrivning när ett design väl återskapats, måste plagget stickas upp och garnåtgången vägas. Allt om Bohus Stickning och vårt återskapande arbete kan du läsa om under “Bohus Stickning“.
Att sticka med angora
Angoragarn sägs vara ett förlåtande garn, det faller mjukt och jämnar ut sig självt. Stickar du fel går det bra att repa upp och sticka om, om och om igen. Det är ett slitstarkt, men likväl tunt och lätt garn.
Ditt färdigstickade projekt kan behöva lite tid innan angoraullen kommer fram och skapar den härligt mjuka och värmande haloeffekt som angora är känt för. Innan garnet spinns och tvinnas tvåtrådigt, kardas det först, så att alla fiber ligger åt samma håll under spinningsprocessen. När garnet kommer från spinneriet ligger angorafibrerna inspunnet mellan lammullsfibrerna så det tar lite tid och hantering för angoran att komma fram. Angoran kommer fram när du handstickar och än mer när du börjar bära ditt färdigstickade plagg. Uppstickat blir angora allt vackrare och mjukare med åren. Under förutsättning att du är beredd att underhålla ditt plagg och hanterar det varsamt förstås, men det är inget stort arbete att sköta. Du har då ett plagg för livet.
För den som stickar mycket är det positivt att arbetet inte väger så mycket, angora är behagligt att arbeta med och belastar händer, handleder, och axlar mindre.
Tvätt- & Skötselråd
Angorakaninens silkeslena ull gav dem det äldre rasnamnet “silkeshare”. Ullen är mycket luftigare och värmeisolerar i långt större grad än lammull eftersom att fibrerna är ihåliga, något som också ger ullen sin karakteristiska svävande känsla och den fluffighet som stickare brukar referera till som en “halo”.
Det betyder för angora att ullen verkar mycket fukt- och smutsavvisande. Således är det inte ofta du behöver tvätta plagg av angora.
Skulle du ändå känna behovet, är vårt råd att tvätta för hand i 30°C varmvatten. Använd helst ulltvättmedel, aldrig vanligt tvättmedel. Vrid och gnid inte, annars riskerar du att det tovar ihop sig.
Skölj noga efter tvätt och tillsätt gärna lite ättika eller äppelcidervinäger i det sista sköljvattnet för att återställa ullen efter tvätt.
Tryck ut vattnet försiktigt, rulla eventuellt in plagget i en handduk och tryck lätt på handduken. Torka liggande på en handduk och skaka ut plagget när det nästan är torrt.
Angoraullens fluffighet, eller halo, kommer fram av kroppsvärme och användande av plagget. Detsamma händer efter tvätt.
Förvara plagget liggande och låt plagget vila efter användning. Häng gärna ut plagget en stund när det är fuktigt i luften.
Alla kaniner klipps för hand med en liten handsax av Pernille själv, så vi kan garantera att det används enbart 6-7 cm lång förstklassig ull från kaninens sidor och rygg till spinnandet av garn. Under alla år sedan vi började låta spinna garn på spinneri av vår egen angoraull 2013, har vi haft endast 7% svinn efter varje omgång spunnet garn. Jämfört normalt beräknad 10-30% svinnprocent under spinningsprocessen, håller vår ull mycket hög kvalitet.
Med all finfibrig ull måste du emellertid räkna med ett visst underhållsbehov. Friktion, värme och fukt kan bidra till att det stickade plagget kan bli lite nopprigt, men dessa kan du enkelt plocka med fingrarna. En annan bidragande faktor till ett nopprigt plagg är främmande partiklar som sätter sig i den fluffiga angoraullen så att det börjar bildas noppror.
Vårt garn brukar få mycket beröm, men visst underhåll behövs för att bibehålla ett snyggt produkt.